Події

Уряд Польщі схвалив зміни до закону про тимчасовий захист українців

Уряд Польщі схвалив зміни до закону про тимчасовий захист українців

Польський уряд схвалив проєкт змін до закону про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом – так званий спецзакон про тимчасовий захист українців. Проєкт був поданий міністром внутрішніх справ та адміністрації Марціном Кервінським.

Згідно з законопроєктом, легальність перебування громадян України буде продовжено до 30 вересня 2025 року. Водночас з наступного року можна буде змінити статус перебування з поточного тимчасового захисту на тимчасовий дозвіл на проживання терміном на 3 роки.

З 1 липня 2024 року зміниться система підтримки громадян України. Фінансування допомоги, пов’язаної з проживанням та харчуванням українських біженців (які перебувають в особливо скрутному становищі), буде можливим лише на підставі підписаної угоди з воєводою або органом місцевого самоврядування, який діє за дорученням воєводи.

Читайте також: Два роки життя поза домом: куди їдуть і як повертаються українці під час масштабної війни. МАПА

Проєкт змін до закону передбачає скасування з 1 липня 2024 року виплати одноразової грошової допомоги біженцям з України у розмірі 300 злотих.

Також у документі прописаний «шкільний обовʼязок». Щомісячну допомогу на дітей – 800 – та одноразову допомогу – 300 – на підготовку до школи (програма «Добрий старт») отримуватимуть тільки ті батьки, діти яких ходять до польських шкіл і дитячих садків.

Також тимчасовий захист поширюватиметься на дві додаткові категорії іноземців: неповнолітніх дітей громадян України та неповнолітніх дітей подружжя громадян України, які не мають українського громадянства.

Ухвалений урядом проєкт змін до спецзакону про тимчасовий захист українців має набрати чинності 1 липня 2024, але перед цим його ще має схвалити Сейм, Сенат і підписати президент Польщі.

Станом на жовтень 2023 року в Польщі проживали понад 950 тисяч українських біженців.