Події

з грудня 2023 року російські військові вбили щонайменше 15 українців, які здавалися в полон

з грудня 2023 року російські військові вбили щонайменше 15 українців, які здавалися в полон

Російські військові з початку грудня 2023 року, ймовірно, вбили щонайменше 15 українських військовослужбовців, які намагалися здатися в полон, і ще не менш як шістьох військових, які вже здалися. Таких висновків дійшла міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch. 2 травня вона опублікувала доповідь, у якій те, що сталося, названо воєнним злочином, винні в якому мають понести відповідальність.

Раніше в телеграм-каналах і українських ЗМІ публікувалися відео ймовірних убивств солдатів, які здавалися в полон, проте вони не були верифіковані. У Human Rights Watch підтвердили, що кілька таких випадків в останні місяці справді відбулися.

Як ідеться в доповіді, «верифікувавши та проаналізувавши відеозйомки з дронів, розміщені в соціальних мережах 2 та 27 грудня 2023-го та 25 лютого 2024 року, Human Rights Watch досліджувала три епізоди ймовірних позасудових страт не менш як 12 українських солдатів». Місце подій, зафіксованих на двох із трьох відео, геолоковано, йдеться про Запорізьку та Донецьку області. Як зазначається в доповіді, на відео потрапили слова ймовірно російського командира про те, що полонених не слід брати – тобто наказ убивати тих, хто здається в полон.

Також підтверджено справжність ще одного відео, на якому зображено вбивство трьох українських солдатів, які здаються в полон. Ще в HRW розслідували відео з шістьма солдатами, які вже здалися в полон, їх також убивають, але, як мовиться в доповіді, «обставини їхнього вбивства видаються менш ясними».

Як зазначається в доповіді, про позасудові розправи над українськими полоненими або солдатами, що здаються в полон, повідомлялося і раніше, і, «зважаючи на все, ці ймовірні позасудові страти не є поодинокими випадками». У березні в доповіді, опублікованій на офіційному сайті Управління Верховного комісара ООН із прав людини, йшлося про те, що з грудня надходили повідомлення про вбивство не менш як 32 полонених військових або українців, які здаються в полон, проте не всі ці повідомлення вдалося підтвердити.

Як зазначає Human Rights Watch, організація «22 квітня надіслала лист міністру оборони Росії Сергію Шойгу з проханням подати інформацію з описаних випадків, а також про те, чи отримують російські військовослужбовці накази вбивати українських солдатів, які здаються, замість того, щоб брати їх у полон. Відповіді на лист не було».

Російське міністерство оборони публікацію поки що не коментувало. Раніше російські військові заперечували випадки вбивства українців, які здаються в полон, і, навпаки, вказували на випадки вбивств полонених російських військовослужбовців. Кілька таких випадків раніше також відзначалася в доповідях ООН та правозахисників.

9 квітня Офіс Генерального прокурора України повідомив, що триває розслідування у 27 кримінальних справах про страти 54 українських військовополонених. Загалом в Україні розслідується понад 5 тисяч кримінальних справ про ймовірні злочини, включно з убивствами полонених, скоєних російськими військовими під час повномасштабного вторгнення.

Вбивство військовополонених або тих, хто здається в полон, розцінюється міжнародним правом як воєнний злочин і заборонене законодавством обох країн.