Події

Київський «Гулівер» хочуть передати в АРМА

Київський «Гулівер» хочуть передати в АРМА

Офіс генерального прокурора ініціював передачу київського торговельно-офісного центру «Гулівер» бізнесмена Віктора Поліщука в управління Національного агентства з питань виявлення, розшуку й управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА). Відповідне клопотання прокурори подали до Шевченківського районного суду Києва в межах кримінального розслідування Бюро економічної безпеки щодо ухилення керівництвом ТРЦ від сплати податків на суму 146 мільйонів гривень. Судове засідання призначене на 26 квітня на 11:15. Про це Радіо Свобода повідомили у пресцентрі «Судової влади України».

Нещодавно журналісти «Схем» (Радіо Свобода) опублікували розслідування, в якому розповіли про те, як структури бізнесмена Віктора Поліщука, який володіє «Гулівером» і мережею «Ельдорадо» і має родинні зв’язки з керівництвом Російської Федерації, протягом усього 2022 року не повертали борги державним банкам України, посилаючись на фінансові труднощі, і до них не було застосовано жодних штрафних санкцій. При цьому, в той же період компанії Поліщука скуповували елітні автомобілі на десятки мільйонів гривень, на яких, в тому числі, пересувається сам бізнесмен, подорожуючи за кордон.

9 квітня 2024 року Київський апеляційний суд задовольнив клопотання прокурора ОГП і наклав арешт на майно ТОВ «Три О», зокрема торговельно-офісний комплекс «Гулівер» у Києві загальною площею 151,8 тисячі квадратних метрів.

Це клопотання – в межах розслідування детективів Бюро економічної безпеки, які у 2023 році повідомили про підозру генеральній директорці фірми «Три О» Ірині Круппі в ухиленні від сплати податків на суму 146 млн грн.

Як йдеться в тексті попередніх судових рішень, правоохоронці встановили, що протягом 2019-2021 років дирекція «Гуліверу» уклала низку договорів із підконтрольними субпідрядними товариствами, в тому числі з ознаками «фіктивності» та «транзитності», на отримання різноманітних послуг і придбання матеріальних цінностей тощо. За даними БЕБ, фактично до первинних документів були внесені відомості про нібито проведення на території ТРЦ певних робіт, які насправді не здійснювалися, що дозволило безпідставно завищити розмір податкового кредиту з податку на додану вартість. «Таким чином товариству – власнику ТРЦ вдалося ухилитися від сплати податків на суму понад 145,8 млн грн і вивести їх у готівку», – йшлося у заяві БЕБ.

Торгівельно-розважальним і бізнес-центром «Гулівер» керує дружина бізнесмена Поліщука – Лілія Різва, а компанія «Три О» (юридична назва комплексу) є формальним власником – в реєстрі зазначений її двоюрідний брат. Утім, про те, що саме Поліщук є власником комплексу, неодноразово повідомляли ЗМІ із посиланням на численні джерела на ринку. У своєму розслідуванні «Схеми» опублікували договір поруки по кредиту за «Гулівер», особисто підписаний Віктором Поліщуком.

Напередодні повномасштабного вторгнення РФ Поліщук посідав 36-те місце у списку найзаможніших українців у рейтингу Forbes. Пік розвитку його бізнесу припав на часи президентства Віктора Януковича. Поліщука називали одним із «гаманців» так званої «сім’ї» – олігархічно-політичного клану колишнього президента-втікача. Саме тоді Поліщук набув великих активів у сфері фінансів, роздрібної торгівлі й нерухомості. Згодом з’явилася інформація про родинні зв’язки його дружини Лілії Різвої з Кремлем. Виявилося, що вона є племінницею дружини Дмитра Медведєва – експрезидента РФ, а нині – заступника голови Ради безпеки Росії.

Раніше «Схеми» у розслідуванні виявили те, що власник «Гуліверу» заборгував державним «Ощадбанку» й «Укрексімбанку» близько 14 мільярдів гривень, які має повернути до 2044 року – за умовами реструктуризації цього боргу на пільгових для позичальника умовах. Але через повну зупинку виплат у перший рік повномасштабного вторгнення, державні банки вже недоотримали від його структур близько 500 мільйонів гривень.

При цьому, «Схеми» звернули увагу на те, що сам Віктор Поліщук продовжує купувати елітні автомобілі.

В «Ощадбанку» пояснили свою неготовність наразі займатися примусовим стягненням застави або грошей із Віктора Поліщука тим, що застосування цих варіантів врегулювання «означатиме фактичне припинення відносин із боржником у ситуації, коли він згоден і готовий співпрацювати з АТ «Ощадбанк» щодо погашення заборгованості». Що ж до пільгових для позичальника умов реструктуризації боргу, які були затверджені у 2020 році на наступні чверть століття під значно нижчу за ринкову процентну ставку, у банку пояснили, що ухвалили це рішення, зважаючи, серед іншого, на «перебування боржника у критичному фінансовому стані».

В «Укрексімбанку» на запитання Радіо Свобода про пільгові умови для Поліщука також зауважили, що умови реструктуризації залежать від виду діяльності, поточного фінансового стану боржника, перспектив відновлення бізнесу та фінансового навантаження.

Крім того, журналісти встановили, що під час воєнного стану Поліщук декілька разів виїжджав за кордон на підставі документів із ознаками підробки. Бізнесмен подавався в систему «Шлях» як водій-волонтер, але не привозив заявлену допомогу, а іноземна компанія, яка нібито мала її передати, заявила, що не робила цього і її ім’ям скористались без відома організації. Також Віктор Поліщук двічі виїжджав за кермом вантажівки, влаштовуючись у штат фірми-перевізника на посаду водія, але обидва рази вантажів не привозив, а повертався в Україну вже на своєму пасажирському «Мерседесі».

Після виходу журналістського розслідування Нацполіція і САП розпочали два кримінальних провадження. Зокрема, Спеціалізована антикорупційна прокуратура зареєструвала провадження за статтею «зловживання владою або службовим становищем».

Віктор Поліщук та Ірина Круппа залишили без відповіді надісланий редакцією детальний перелік запитань.