Головне

якщо споживання електроенергії зросте, доведеться вдатися до відключень

якщо споживання електроенергії зросте, доведеться вдатися до відключень

Внаслідок ракетної атаки армії РФ в енергосистемі спостерігається значний дефіцит електроенергії. Про це в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок») розповів керівник компанії «Укренерго» Володимир Кудрицький.

За його словами, частково цей дефіцит вдалося покрити завдяки імпорту електроенергії з країн Європи, але у разі зростання споживання доведеться вдатися до відключення споживачів.

«Ми його (дефіцит – ред.) на цей момент, конкретно вранці, перекриваємо завдяки імпорту електроенергії з Європи, а також аварійній допомозі, яку ми попросили в наших європейських колег для стабілізації і збалансування нашої енергосистеми. Але навіть цього може бути недостатньо. Сьогодні ввечері, якщо споживання досить суттєво збільшиться, нам доведеться вдатися до відключення споживачів, як останнього інструменту для збалансування енергосистеми. До цього треба бути готовими, але цього можна спробувати уникнути, якщо ощадливо і економно споживати електроенергію, особливо в години найбільшого споживання, це приблизно з 19:00 до 22:00», – сказав він.

Кудрицький нагадав, що під час сьогоднішньої масованої атаки РФ були влучання по енергооб’єктах в низці областей як західного, так і центрального регіону.

«Було також влучання в один з об’єктів «Укренерго», але більшість ударів прийшлося по електростанціям, які виробляють електроенергію, а наші підстанції, нагадаю, її транспортують, передають. Відповідно в системі наразі існує досить великий дефіцит електроенергії», – розповів він.

Читайте також: Війська РФ атакували три ТЕС, є серйозні пошкодження – ДТЕК

За словами керівника НЕК «Укренерго», захист енергооб’єктів допомагає мінімізувати наслідки атаки. Йдеться про спеціальні інженерні укріплення.

«Ми не можемо вдаватися особливо в деталі. Ясно, що держава, загалом всі відповідальні інституції роблять все можливе для того, щоб захист нарощувати. Цей процес йде безперервно. Говоримо як про активний захист, так і про так званий пасивний захист. Це інженерні укріплення. Що стосується підстанцій «Укренерго», то цей вид захисту дуже допомагає мінімізувати наслідки атаки», – пояснив Кудрицький.

Він додав, що у тому регіоні, де сьогодні було влучання в енергооб’єкт «Укренерго», ніяких обмежень споживачів немає. За його словами, це показником того, що енергооб’єкти захищені «досить на пристойному рівні», але визнає, що цей захист постійно треба нарощувати, покращувати.

Читайте також: У Львівській ОВА розповіли, куди влучили ракети під час атаки РФ

У ніч на 8 травня російські сили завдали комбінованого удару ракетами різних типів та ударними БПЛА, застосувавши 55 ракет та 21 ударний безпілотник. Як повідомляють у телеграмі Повітряні сили ЗСУ, українські військові збили 39 ракет та 20 ударних дронів.

За даними Міненерго, сили РФ атакували об’єкти генерації та передачі електроенергії у шести областях – Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Львівській, Івано-Франківській, Вінницькій областях. Також через російську атаку на Кіровоградщині травмована дитина, на Київщині постраждали двоє людей.

У МВС повідомили, що сили РФ атакували 7 регіонів України – під удар потрапили об’єкти енергетичної інфраструктури, близько 30 житлових будинків, громадський транспорт, автомобілі. У Запоріжжі пошкоджена будівля пожежно-рятувальної частини.

Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.