Події

Зеленський розповів, на яких напрямках Росія наростила війська та скільки ще ЗСУ чекати західної зброї

Зеленський розповів, на яких напрямках Росія наростила війська та скільки ще ЗСУ чекати західної зброї

Президент України Володимир Зеленський вважає, що у своїх намаганнях атакувати Україну російський лідер «Путін не збирається зупинятися», бо живе «в інформаційному акваріумі, збудованому його спецслужбами». Про це глава держави 9 травня заявив на брифінгу після зустрічі із президенткою Європарламенту Робертою Метсолою.

За його словами, війська РФ наростили чисельність на півночі біля російсько-українського кордону, «і безумовно всюди – Харківський регіон, Сумський регіон».

«Головне, що ми знаємо. Головне – ми бачимо цю кількість. Знаємо, що у них не так усе добре, як вони вважали. І важливо, що в цих реаліях живуть наші партнери. Сказати потім: «Ми щось не бачили, не знали» – неможливо», – наголосив президент.

Українська влада, розповів Володимир Зеленський, обмінюється розвідувальними даними про наміри Кремля з державами-партнерами, однак Москва користується тим, що затримка озброєння зі США та ЄС для України, обчислюється «в тижнях і навіть місяцях».

Президентка Європарламенту Роберта Метсола запевнила: «Ми з нестерпним болем усвідомлюємо, що Україні необхідні боєприпаси і системи ППО, щоб захищатися від агресора. І європейці мають дати результат і взяти на себе відповідальність – посилити військову підтримку, і дати результат у фінансовій підтримці».

Ця підтримка триватиме, як каже Метсола, зокрема у вигляді нового пакет санкцій проти РФ та передачі Україні доходів від заморожених російських активів.

Також на брифінгу Зеленського та Метсоли йшлося і про політичну підтримку ЄС для України, відтак вже у червні можуть розпочатися перемовини про затвердження рамкових угод про вступ України до Євросоюзу.