Політика

Країни G7 «продовжать працювати» над шляхами застосування активів РФ на підтримку України

Країни G7 «продовжать працювати» над шляхами застосування активів РФ на підтримку України

«Група семи» вітає пропозиції Європейського союзу щодо використання прибутків від заморожених російських активів на користь України – про це йдеться в заяві за підсумками зустрічі міністрів фінансів G7 та керівників Світового банку. Текст заяви оприлюднило Міністерство закордонних справ Японії.

За заявою, до зустрічі, яка відбулася 17 квітня у Вашингтоні, долучився в тому числі міністр фінансів України Сергій Марченко.

Читайте також: ПАРЄ закликає передати заморожені активи РФ на відбудову України

«Ми вітаємо пропозиції ЄС щодо спрямування надзвичайних надходжень від суверенних заморожених активів Росії на користь України. Ми також вітаємо кроки, вжиті Великою Британією та США щодо припинення торгівлі новими російськими неблагородними металами на їхніх глобальних біржах металів», – заявляють підписанти.

Країни G7 також підтверджують готовність до тривалої підтримки відбудови України – Світовий банк оцінює потреби в цьому напрямку у майже 486 мільярдів долаірв протягом наступних 10 років.

Також учасники зустрічі висловили «рішучий намір забезпечити», щоб Росія заплатила за збитки, завдані Україні:

«Суверенні активи Росії в наших юрисдикціях залишатимуться замороженими до того часу відповідно до наших відповідних правових систем. Дотримуючись заяви лідерів G7 від 24 лютого 2024 року, ми продовжуватимемо працювати над усіма можливими способами використання знерухомлених російських суверенних активів для підтримки України відповідно до міжнародного права та наших відповідних правових систем, щоб поінформувати наших лідерів напередодні саміту в Апулії в червні».

Читайте також: Шмигаль у США закликав інвестувати в Україні та назвав шість перспективних сфер

Європейська комісія 20 березня представила проєкт рішення щодо використання прибутків від заморожених російських активів, які мають забезпечити від 2,5 до 3 мільярдів євро на рік на озброєння України. У пропозиції йдеться про те, що 90% доходів від російських активів, заморожених у Європі, слід використати на закупівлю зброї для України через Європейський фонд миру. Решту 10% передати до бюджету ЄС і використати їх для підвищення потужності української оборонної промисловості.

Цю ідею обговорювали лідери ЄС, чиє одностайне схвалення потрібне для її реалізації. Однак попри її широку підтримку поміж держав-членів Євросоюзу, проти виступають Австрія та Угорщина.

Близько 260 мільярдів євро активів російського центрального банку, переважно у вигляді цінних паперів і готівки, були заблоковані країнами «Групи семи», ЄС і Австралією, більш як дві третини з них заблоковані в ЄС на території Бельгії.