Політика

Уряд Британії анонсує 500 млн фунтів підтримки і «найбільшу» партію військової допомоги Україні

Уряд Британії анонсує 500 млн фунтів підтримки і «найбільшу» партію військової допомоги Україні

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак сьогодні оголосить про рекордний пакет військової допомоги для України – про це повідомила пресслужба британського уряду.

«Прем’єр-міністр відвідає Польщу сьогодні (23 квітня – ред.), щоб оголосити значне збільшення військової підтримки України, в тому числі 500 мільйонів фунтів додаткового військового фінансування на нашу найбільшу партію критично важливого обладнання», – йдеться в повідомленні.

Очікується, що Сунак проведе зустріч із головою польського уряду Дональдом Туском і генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенберґом для обговорення підтримки України.

Читайте також: Зеленський каже, що домовився з Байденом про постачання ATACMS

Уряд королівства вказує на те, що Україна «має справу з екзистенційною загрозою, оскільки Росія продовжує своє варварське вторгнення, ризику.чи безпекою й стабільністю всієї Європи».

«Оголошене сьогодні фінансування на 500 мільйонів фунтів стерлінгів – яке збільшить загальну суму допомоги Британії Україні до 3 мільярдів цього фінансового року – буде використане, аби швидко доправити терміново потрібні боєприпаси, засоби протиповітряної оборони, дрони та інженерську підтримку. Дрони будуть закуплені у Великій Британії, і ці кошти підтримають розширення внутрішніх ланцюгів постачання оборонної продукції», – заявляє уряд.

Також пресслужба прем’єра анонсує найбільшу одноразову партію військової допомоги від Міністерства оборони країни. До нього увійдуть:

  • 60 човнів, в тому числі офшорні рейдові катери, жорсткі рейдові та водолазні човни, а також морські гармати
  • понад 1600 ударних та протиповітряних ракет, а також додаткові ракети великої дальності Storm Shadow
  • більше ніж 400 автомобілів, у тому числі 160 захищених авто Husky, 162 броньованих автомобілів та 78 всюдиходів
  • приблизно 4 мільйони боєприпасів для стрілецької зброї

«Захист України від брутальних амбіцій Росії є критично важливим для нашої безпеки та для безпеки всієї Європи. Якщо дозволити Путіну досягнути успіху в цій агресивній війні, він не зупиниться біля кордонів Польщі», – йдеться в коментарі прем’єра Сунака.

Читайте також: «Не пов’язано конкретно з Україною»: конгресмени США пояснили затримку з ухваленням допомоги

Уряд також цитує міністра оборони Ґранта Шаппса, який очікує, що «рекордний пакет військової допомоги дасть президенту Зеленському та його сміливій нації більше інструментів, аби вибити Путіна та відновити мир і стабільність у Європі».

Також анонсується, що Сунак на зустрічі із Туском запропонує відрядити ескадру літаків Typhoon для патрулювання повітряного простору над Польщею наступного року та анонсує збільшення обсягів фінансової допомоги, доступної для Варшави.

Днями медіа повідомляли, що Ріші Сунак відвідає Польщу найближчим часом і зустрінеться з прем’єр-міністром країни Дональдом Туском.