Політика

Зеленський озвучив очікуваний результат Саміту миру у Швейцарії

Зеленський озвучив очікуваний результат Саміту миру у Швейцарії

Президент України Володимир Зеленський заявив, що результатом Саміту миру має стати комюніке, підписане лідерами країн.

«Ми хочемо в результаті отримати комюніке. Хочемо отримати енергетичну безпеку, включаючи ядерну. Бо, я вважаю, що тут всі зацікавлені, і це може нам дати можливість спрогнозувати іншу зиму. Хочемо отримати вільне судноплавство. Будь-які вантажі українським морем без ризику. Це і безпека людей в Одесі і загалом на півдні. Тому що вони б’ють по портах – це і інфраструктура, і море, і економіка», – сказав він 16 травня під час зустрічі з журналістами.

Зеленський також заявив, що слід зробити серйозний крок щодо поштовху до обміну полоненими.

«У гуманітарному аспекті обмін полонених – це подвійне питання, як і з енергетикою. Енергетика – це ядерна безпека. Те, що всі підтримують. Мені здається, там, де ядерна безпека, можемо говорити і про в цілому безпеку енергетичної системи. Щодо обміну. Де питання обміну полонених – там і повернення дітей. Ось в принципі, що ми хочемо отримати», – резюмував він.

Читайте також: Зеленський назвав питання, які обговорять на Глобальному саміті миру

За його словами, якщо Україна матиме «серйозну кількість країн і буде відповідне комюніке», це буде дипломатична перевага.

«Після цього можна організовувати вже майданчики в тих чи інших країнах, де технічно буде пропрацьований кожен із цих пунктів. І тоді вже цей план давати представникам Росії. Як це було з зерновою ініціативою: погодили план з ООН і з Туреччиною, а вони потім окремо погодили цей план з РФ. Важливо, щоб було не 2 країни, а було багато країн. Якщо нам вдасться, це точно відкриває шлях до наступної зустрічі, де всі інші важливі речі повинні бути розроблені», – наголосив президент, додавши, що
«перед тим як говорити з РФ, треба, щоб був детальний план, який погоджений всім світом».

Конференція, яку українська влада називає Глобальним самітом миру, відбудеться 15–16 червня. Очікується, що від 80 до 100 країн візьмуть участь у зустрічі на розкішному курорті Бурґеншток поблизу міста Люцерн у Швейцарії. Понад 50 країн вже підтвердили свою участь.

У Росії, яку не запросили на саміт, заявляли, що переговори про мир в Україні, заплановані в червні у Швейцарії, не матимуть сенсу без участі Росії. Речниця МЗС РФ Марія Захарова заявила, що будь-які дії щодо України, які «ігнорують позицію Росії», «відірвані від реальності».

У Кремлі 16 травня заявили, що без Росії обговорювати «питання безпеки, які її хвилюють, абсолютно марно», а саміт буде «пустою схоластикою без перспективи отримати хоч якийсь вагомий результат».