Економіка

Канада дозволила Airbus використовувати російський титан в обхід санкцій – Reuters

Канада дозволила Airbus використовувати російський титан в обхід санкцій – Reuters

Уряд Канади дозволив корпорації Airbus використати титан із Росії у виробництві літаків, незважаючи на санкції – про це заявило агентство Reuters із посиланням на заяву компанії.

Згідно з нею, Airbus обізнана про те, що канадський уряд запровадив санкції проти російської компанії «ВСМПО-Авісма», і отримала необхідний дозвіл для забезпечення безпеки її операцій відповідно до чинних санкцій.

Корпорація «ВСМПО-Авісма» – найбільший у світі виробник титану. Вона потрапила під санкції Канади у лютому 2024 року.

Читайте також: Канада заборонила непрямий імпорт російських алмазів масою понад карат – МЗС

У березні були опубліковані роз’яснення, які можна було інтерпретувати так, що під заборону могли потрапити і літаки, які збираються в третіх, переважно союзних Канаді країнах, пише Reuters.

Airbus раніше неодноразово стверджувала, що експорт титану приносить обмежені доходи для російського бюджету, натомість його обмеження боляче вдарить по західних авіабудівниках.

У той же час, як пише Reuters, такий виняток із санкцій може поставити в незручне становище уряд Джастіна Трюдо. У Канаді живе численна, впливова та політично активна українська діаспора, чия думка важлива для канадського прем’єр-міністра.

У березні 2022 року, після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, від закупівлі російського титану відмовився Boeing. У компанії заявили, що мають достатньо запасів титану і інших постачальників.

Читайте також: ЄС готує санкції проти компаній, які постачають до РФ товари для підтримання війни в Україні – Bloomberg

У грудні того ж року Airbus заявила, що збирається протягом кількох місяців відмовитися від російського титану, проте досі цього не зробила. Джерела Reuters у галузі тоді повідомляли, що Airbus почала більше закуповувати титан у США та Японії, але їх сертифікація за аерокосмічними стандартами може зайняти роки.

Згідно з даними Investigate Europe, Airbus з березня 2022 по березень 2023 імпортувала з Росії титан майже на 23 мільйони доларів, що в чотири рази більше, ніж за попередній період.

Торік повідомлялося, що влада України з початку повномасштабного вторгнення Росії заарештувала активи російських олігархів на загальну суму понад 5,4 мільярда доларів. Серед них – активи власника «ВСМПО-Авісма» Михайла Шелкова.