Головне

ЄС має надати Україні системи ППО, які «стоять у казармах про всяк випадок»

ЄС має надати Україні системи ППО, які «стоять у казармах про всяк випадок»

Європейський союз не має лише покладатися на Сполучені Штати у питанні підтримці України – таку заяву зробив високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель. Він поспілкувався із журналістами на острові Капрі, де 17 квітня почався саміт міністрів закордонних справ держав «Групи семи».

Таким чином Боррель відповів на питання про підтримку протиповітряної оборони України.

«Ми не можемо лише покладатися на США, ми повинні взяти на себе відповідальність і перестати говорити «о, США це зроблять». Ми повинні це зробити. У нас є Patriot, у нас є протиракетні системи. Треба забрати їх із наших казарм, де вони стоять про всяк випадок, і відправити в Україну, де вирує війна», – заявив дипломат.

Він висловив впевненість, що ЄС зрештою це зробить, але «робити це потрібно швидко».

Читайте також: Кулеба обговорив із Блінкеном роботу над отриманням Україною систем Patriot

Голова зовнішньополітичної служби Євросоюзу висловив жаль, що «внутрішня політика в США» уповільнює підтримку України: «Я був у Вашингтоні і казав: те, що відбувається в Європі, має значення для вас».

Україна послідовно закликає партнерів надати їй системи протиповітряної оборони, зокрема, Patriot, щоб відбвати російські повітряні атаки. Зокрема, після після ракетного удару РФ по Чернігову, внаслідок якого загинули щонайменше 18 людей, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив: «ці невинні люди не були б вбиті чи поранені, якби Україна мала достатні можливості протиповітряної оборони».

Німеччина 13 квітня оголосила про термінову передачу Україні одного зенітно-ракетного комплексу Patriot. Це вже третій Patriot від Німеччини.