Економіка

Швейцарія повідомила про зниження вартості заморожених активів, пов’язаних із Росією

Швейцарія повідомила про зниження вартості заморожених активів, пов’язаних із Росією

На кінець грудня 2023 року сукупна вартість фінансових активів, заморожених у Швейцарії через санкції проти Росії, складала 5,8 мільярда швейцарських франків (понад 6,3 мільярда доларів). Про це 23 квітня повідомив уряд країни.

«Це на 1,7 мільярда швейцарських франків менше, ніж цифра, повідомлена за грудень 2022 року. Зниження пов’язане з втратами від оцінки цінних паперів . Крім того, наразі заблоковано 17 об’єктів нерухомості в 7 кантонах», – заявляє пресслужба.

Як пояснюють в уряді, вартість цінних паперів знизилася внаслідок міжнародних санкцій. Втрату частково компенсували прибутки від переоцінки в обсязі 280 мільйонів франків (понад 307 мільйонів доларів).

За попередній звітний період Державний секретаріат з питань економіки країни (SECO) заморозив активи ще на 580 мільйонів швейцарських франків після власного розслідування та роз’яснень від банків. Влада також заблокувала ще два об’єкти нерухомості в Швейцарії.

Читайте також: Глава МЗС Швейцарії: навіть якщо Росії не буде на саміті миру у червні, рано чи пізно вона має там бути

«Крім 17 заморожених об’єктів нерухомості, були заблоковані інші активи, такі як спортивні та елітні транспортні засоби, твори мистецтва, меблі та музичні інструменти, якими користуються підсанкційні фізичні та юридичні особи у Швейцарії», – додає уряд.

При цьому активи на 140 мільйонів швейцарських франків були виведені з-під арешту через недотримання законодавства при їх блокуванні.

Федеральний уряд Швейцарії наголошує, що ця сума заморожених активів окрема від коштів Центрального банку Росії, що зберігаються в Швейцарії – це приблизно 7,24 мільярда франків.

«Вартість заморожених активів або знерухомлених активів російського центрального банку не є прямим показником того, якою мірою застосовуються санкції. Це моментальний знімок у часі. Кумулятивна вартість може коливатися в будь-якому напрямку, зокрема внаслідок змін оцінки заморожених цінних паперів, банківських комісій і змін обмінного курсу», – уточнює швейцарська влада.

Читайте також: Швейцарія планує виділити на відновлення України 5 мільярдів євро – уряд

У березні Верхня палата парламенту Швейцарії підтримала пропозицію уряду про передачу Україні заморожених російських активів. Цим рішенням у Швейцарії дозволили створити правовий механізм, який передбачає передачу заморожених коштів центрального банку РФ або активів його держкомпаній постраждалим державам.

У грудні минулого року швейцарський уряд повідомляв, що країна заморозила приблизно 7,7 мільярда швейцарських франків (8,8 мільярда доларів) фінансових російських активів в рамках санкцій, покликаних покарати Москву за її вторгнення в Україну.

Також Швейцарія приєдналася до 13-го пакету санкцій Євросоюзу (ЄС), ухваленого у відповідь на продовження військової агресії Росії проти України. Берн розширив швейцарські санкційні списки, включивши до них ще 106 фізичних і 88 юридичних осіб.