Політика

допомога США дозволить Україні повільно відтісняти війська РФ

допомога США дозволить Україні повільно відтісняти війська РФ

Голова Комітету Збройних сил Сполучених Штатів у Сенаті Джек Рід не вважає, що додаткове фінансування у США забезпечить кардинальний прорив для українських військ. Про це він заявив, спілкуючись із журналістами 18 березня, передає «Голос Америки».

На думку сенатора, якщо американські законодавці затвердять додаткову допомогу для України, то українська армія «решту року повільно відтіснятиме росіян, не кардинально».

Рід, сенатор від Демократичної партії, передбачає, що з додатковою допомогою від США ЗСУ зможуть перейти в наступ у 2025:

«Наступного, 2025 року, має бути нове наступальна операція, яка, сподіваюся, дозволить їм встановити вогневий контроль над Кримом… Це значно ускладнить становище росіян і, сподіваюся, змусить їх сісти за стіл перемовин».

Рід також закликав законодавців США затвердити додаткове фінансування для України.

Читайте також: Кірбі: через брак боєприпасів ЗСУ на Донбасі «відходять на другу та третю лінії оборони»

«Ми мусимо прийняти законопроєкт про додаткове фінансування. Ми маємо буквально дати їм зброю, артилерію та боєприпаси, щоб виконати роботу», – додав законодавець, повідомляє Селдин.

Рід припустив, що росіяни зараз можуть здійснювати тиск на українців і перейшли до «більш звичного для них типу війни: фіксовані позиції, бункери, щільне мінування».

Днями радник Білого дому з комунікацій у сфері нацбезпеки Джон Кірбі заявив, що ЗСУ змушен відступати на Сході через дефіцит боєприпасів.

Сенат США на нічному засіданні 13 лютого підтримав законопроєкт, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню на суму 95 мільярдів доларів, 60 мільярдів із яких призначаються Києву.

Тепер законопроєкт має схвалити Палата представників американського Конгресу, де більшість мають республіканці. Значна частина з них орієнтується на колишнього президента Дональда Трампа, який критично висловлювався про цей законопроєкт.

Спікер Палати представників Майк Джонсон відкидає схвалений Сенатом 13 лютого законопроєкт, але допускає голосування за «нову пропозицію, що зʼявилася в Палаті представників». За даними CNN, завершити пропозицію і досягти консенсусу можуть наприкінці березня або у квітні.