Політика

Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку – міністр

Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку – міністр

Міністр оборони Владислав Косіняк-Камиш заявив 24 квітня, що Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку і допомогти сусідній країні у війні проти Росії, повідомляє Reuters.

Польща і раніше пропонувала допомогти Україні, щоб громадяни, придатні для військової служби, повернулися до своєї країни, сказав Косіняк-Камиш телеканалу Polsat News.

«Багато поляків обурюються, коли бачать молодих українських чоловіків у готелях і кавʼярнях і чують, скільки зусиль ми повинні докласти, щоб допомогти Україні», – сказав мінстр, не розкриваючи подробиць, як саме Польща може допомогти.

Близько 4,3 мільйона українців живуть у країнах Євросоюзу станом на січень 2024 року, з них близько 860 тисяч – дорослі чоловіки, підрахувала база даних Євростату. Польща надала статус тимчасового захисту 950 тисячам українців, це другий показник за чисельністю після Німеччини.

Уряд заборонив пересилати закордонні паспорти та паспорти громадянина України за кордон. Відповідно до постанови уряду від 23 квітня чоловіки віком від 18 до 60 років зможуть отримати документи лише на території України.

Раніше у зовнішньодипломатичному відомстві рішення щодо призупинення надання консульських послуг назвали тимчасовим кроком, «обумовленим необхідністю вирішення питань щодо військового обліку громадян мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном». Відновити надання послуг обіцяють після набуття чинності законом, але з урахуванням його вимог.