Події

Закон про мобілізацію внесуть на голосування приблизно у середині квітня – Костенко

Закон про мобілізацію внесуть на голосування приблизно у середині квітня – Костенко

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки 29 березня завершив розгляд депутатських поправок до законопроєкту про мобілізацію, сам документ внесуть на розгляд у сесійну залу для голосування у середині квітня, припустив в ефірі Радіо Свобода секретар Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко.

«А скільки він ще буде прийматися, не розуміло. Вступає він в дію через місяць. Тому цей рік буде роком мобілізації, поки він розкачається, поки зроблять підзаконну базу. Це те, що я прогнозував з самого початку. Але ще раз, це не означає, що у нас зупинена мобілізація», – розповів він в програмі Свобода.Live.

Також Роман Костенко додав, що законопроєкт має пройти через комітетські правки.

«Ще раз кажу, будуть комітетські правки. Можливо, те, що було відхилено спочатку, воно повернеться сюди і буде далі. Тому все буде визначати зал. Можливо, якісь правки пройдуть в залі. Чотири тисячі правок. Тому зараз робити висновки, який є цей законопроект, це виключно для хайпу», – пояснив Костенко.

29 березня комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки завершив розгляд поправок перед другим читанням до законопроєкту про мобілізацію. Як повідомлялось, їх було понад чотири тисячі.

7 лютого Верховна Рада схвалила у першому читанні урядовий законопроєкт про мобілізацію №10449.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець перед тим заявив, що визначив низку суперечливих норм у законопроєкті про мобілізацію. Втім, він закликав парламент ухвалити документ у першому читанні, додавши, що до другого читання зауваження від Офісу омбудсмена «можна врегулювати».

В Україні від 24 лютого 2022 року, дня повномасштабного вторгнення Росії, запроваджено воєнний стан. Тоді ж оголосили загальну мобілізацію. Відтоді Верховна Рада регулярно продовжує строки дії воєнного стану і мобілізації.