Головне

Лавров першим із посадовців РФ назвав Харків ціллю для наступу

Лавров першим із посадовців РФ назвав Харків ціллю для наступу

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров став першим високопосадовцем РФ, який прямо назвав український Харків ціллю для можливого майбутнього наступу Росії, пише американський Інститут вивчення війни (ISW).

«Лавров заявив під час радіоінтерв’ю з кількома відомими російськими державними пропагандистами 19 квітня, що Харків «відіграє важливу роль» в ідеї президента Росії Володимира Путіна про створення демілітаризованої «санітарної зони» в Україні для захисту російських прикордонних населених пунктів від українських ударів… Відповідаючи на запитання про те, куди підуть російські війська після створення «санітарної зони», Лавров заявив, що російська влада «повністю впевнена» в необхідності продовження війни проти України», – йдеться у звіті.

Читайте також: В ISW проаналізували, коли РФ може почати наступ на Харків

«Лавров відповів ймовірною згодою на коментар одного з інтерв’юерів, який припустив, що… російським військам доведеться продовжувати атакувати Україну після створення «санітарної зони» для захисту населених пунктів, які тоді будуть у межах зони. Зауваження Лаврова свідчать про те, що Кремль, ймовірно, використовуватиме ідею постійної зміни демілітаризованої «санітарної зони», щоб виправдати російські наступальні операції все далі і далі на території України», – додали в ISW.

Крім того, аналітики зауважили, що рупори Кремля (зокрема, «відома російська пропагандистка» Ольга Скабеєва) також закладають інформаційну основу для виправдання російських ударів і майбутньої наступальної операції проти Харкова під приводом захисту російських громадян.

«ISW продовжує вважати, що російська наступальна операція із захоплення міста Харкова була б надзвичайно амбітним заходом, який створив би значні проблеми як для російських сил, відповідальних за ці зусилля, так і для ширшої російської кампанії в Україні. ISW також вважає, що військова допомога США є життєво важливою для здатності України захистити себе, включно з Харковом, від будь-якої наступальної операції Росії влітку», – йдеться у повідомленні.

Нещодавно в інтерв’ю виданню Bild президент Володимир Зеленський заявив, що не може виключати можливості великої наступальної операції Росії на Харків, і наголосив, що українські сили роблять все можливе, щоб Росія не захопила місто.

Президент України в інтерв’ю американському каналу CBS News заявив, що Росія буде готувати контрнаступальні дії, це може бути кінець травня або червень.

Російське видання «Медуза», яке працює за межами Росії, але посилалося на свої джерела у Кремлі, писало, що після того, як Володимир Путін переобрався на наступний президентський термін, російське військове і політичне керівництво розмірковує над планами «щонайменше захопити Харків».

За словами джерел «Медузи», російські високопосадовці переконані, що «армії Російської Федерації під силу взяти Харків, натомість подальше просування вглиб України вважають складнішим». Водночас усі джерела видання зазначають: «інформації про те, що рішення про масштабний наступ на Харків уже ухвалене, немає».

Народний депутат від фракції «Голос», секретар комітету з питань національної безпеки, оборони і розвідки Роман Костенко вважає, що на даний момент Росія не може провести великий наступ у Харківській області.