Події

Міністра Сольського звільнили з-під варти – Мінагропрод

Міністра Сольського звільнили з-під варти – Мінагропрод

За міністра аграрної політики і продовольства України Миколу Сольського внесли визначену судом заставу в розмірі 75,7 мільйона гривень, його звільнили з-під варти, повідомила пресслужба Мінагропроду.

«Миколу Сольського звільнено з-під варти, і він продовжує виконувати повноваження міністра аграрної політики та продовольства України», – йдеться в повідомленні.

Хто саме вніс заставу – не уточнюється.

Вранці 26 квітня Вищий антикорупційний суд оголосив рішення щодо запобіжного заходу для міністра аграрної політики і продовольства України Миколи Сольського, якого підозрюють у заволодінні державною землею. Йшлося про тримання під вартою до 24 червня із можливістю внесення застави у понад 75 мільйонів гривень.

Захист Сольського заявив, що з рішенням суду не згоден, але з приводу його оскарження будуть визначатися, коли надійде повний текст ухвали.

У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі, коментуючи рішення суду, заявили, що слідчий суддя ВАКС підтримав позицію прокурора САП.

Вищий антикорупційний суд почав обирати запобіжний захід Сольському 24 квітня. Сторона обвинувачення просила застосувати до міністра запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 200 мільйонів гривень. Захист просив не обирати ніякого запобіжного заходу.

Національне антикорупційне бюро України раніше цього тижня заявило, що ексголову аграрного комітету Верховної Ради – чинного міністра викрили на заволодінні державною землею на 291 мільйон гривень і спробі заволодіння землею ще на 190 мільйонів гривень.

У НАБУ зауважили, що наразі про підозру повідомили організатору схему, чинному міністру, двом кураторам органів Держгеокадастру й особі, яка сприяла вчиненню злочину.

Сольський, у свою чергу, заявив, що у справі про заволодіння державною землею йдеться про події 2017-2018 років, коли він був адвокатом і не був ані міністром аграрної політики і продовольства України, ані головою комітету Верховної Ради України з питань аграрної і земельної політики. Він зазначив, що справа «стосується спору між державними підприємствами і фізособами, зокрема військовими АТО за землі, які були надані останнім у володіння відповідно до закону». Сольський запевнив, що «гарантує максимальну відкритість» для встановлення істини.

Сольський перебуває на посаді міністра від березня 2022 року.

25 квітня голова Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив, що до парламенту надійшла заява про відставку від міністра аграрної політики і продовольства Миколи Сольського.

Стефанчук зазначив, що заяву розглянуть на одному з найближчих пленарних засідань парламенту.