Події

польські протестувальники тимчасово розблокували один з пунктів пропуску

польські протестувальники тимчасово розблокували один з пунктів пропуску

У Польщі на пункті пропуску «Угринів-Долгобичув» тимчасово завершилося блокування руху вантажівок у обох напрямках, повідомляє у телеграмі Державна прикордонна служба.

За даними ДПСУ, яка посилається на інформацію від польських колег, перед цим пунктом пропуск вантажного транспорту здійснюється в звичайному режимі, на перетин кордону тут очікують 120 вантажівок.

«Разом з тим суміжна сторона повідомила, що ритмічний пропуск ваговозів орієнтовно триватиме до 2 квітня», – додають прикордонники.

Це повідомлення з’явилося на тлі переговорів у тристоронньому форматі Україна-Польща-Євросоюз щодо розблокування польсько-українського кордону.

Читайте також: Блокування кордону: хто закидає антизахідні і антиукраїнські гасла у протести польських фермерів

Напередодні посли країн-членів Євросоюзу домовилися про подовження лібералізації торгівлі з Україною на умовах, що квоти й мита запроваджуватимуть з огляду на обсяги імпорту не лише у 2022 й 2023 роках, а і другому півріччі 2021-го. Це компромісна угода із, зокрема, Францією та Польщею, які вимагали включити до розрахунків увесь 2021 рік. Бельгійське головування в Євросоюзі зазначило, що ця домовленість забезпечує «збалансований підхід між підтримкою України та захистом сільськогосподарських ринків ЄС». Це рішення послів ЄС ще має схвалити Європарламент.

9 лютого у Польщі розпочався страйк фермерів, оголошений профспілкою «Солідарність». Вони блокували всі пункти пропуску, а також дороги й автомагістралі в окремих воєводствах.

Крім заборони імпорту сільськогосподарської продукції з України, польські мітингарі виступають проти європейської аграрної політики, зокрема, проти впровадження «зеленого ладу» – йдеться про низку екологічних і кліматичних вимог. Також серед вимог – підтримка тваринництва.

20 березня польські протестувальники вийшли на загальнонаціональний страйк. Акції аграріїв відбувалися у майже 600 місцях і в них брали участь приблизно 70 тисяч людей.

Читайте також – Боррель: кордони між Україною та ЄС мають бути відкриті «для військових і цивільних цілей»

Від лютого за час протесту польських фермерів сталися щонайменше чотири випадки розсипання українського збіжжя.