Політика

Румунія готова обговорити передачу Україні системи Patriot – президент

Румунія готова обговорити передачу Україні системи Patriot – президент

Президент Румунії Клаус Йоганніс у вівторок заявив, що готовий обговорити можливість надання Україні протиракетних комплексів Patriot після того, як Німеччина звернулася до країн-членів Євросоюзу і НАТО із закликом посилити протиповітряну оборону України, повідомляє Reuters.

«Протягом останніх кількох тижнів точилася дискусія про те, хто може відправити системи Patriot в Україну. Президент Байден згадав про це… на нашій зустрічі, і я сказав, що відкритий для обговорення. Я повинен обговорити це у Вищій раді оборони, щоб подивитися, що ми можемо запропонувати і що ми можемо отримати натомість, тому що залишати Румунію без ППО неприйнятно», – сказав президент Румунії журналістам у Вашингтоні після зустрічі з президентом США Джо Байденом.

Німеччина пообіцяла надати додаткову батарею Patriot, а Іспанія заявила, що поставить зенітні ракети Patriot. Інші європейські країни, включаючи Грецію, Нідерланди, Польщу, Румунію та Швецію, також мають системи Patriot.

У 2017 році Румунія підписала угоду про придбання систем Patriot на суму 4 мільярди доларів. У Румунії в боєздатному стані експлуатується одна батарея Patriot. Решта, як дав зрозуміти Йоганніс, перебуває на стадії перед введенням в експлуатацію.

Румунія, яка є членом НАТО з 2004 року, має 650-кілометровий кордон з Україною. Фрагменти російських дронів неодноразово потрапляли на румунську територію, коли Росія атакувала українські порти на протилежному від Румунії березі.