Головне

Україна має докази умисного обстрілу силами РФ представників Червоного Хреста на Донеччині – ОГП

Україна має докази умисного обстрілу силами РФ представників Червоного Хреста на Донеччині – ОГП

Правоохоронці за результатами розслідування встановили вид озброєння та підрозділи російських військ, які обстріляли представників Червоного Хреста у Донецькій області, пише Офіс генерального прокурора.

У відомстві кажуть, що війська РФ зі ствольної артилерії завдали удару по трьох автомобілях Міжнародного комітету Червоного Хреста у с. Віролюбівка Костянтинівської територіальної громади під час роздачі гуманітарної допомоги.

«Внаслідок обстрілу постраждали п’ятеро працівників Червоного Хреста. Безпосередньо на місці атаки загинули троє чоловіків. Двоє їхніх колег зазнали осколкових поранень і мінно-вибухових травм», – кажуть в ОГП.

Відомо, що за процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України).

«Правоохоронці встановили два місця влучання артилерійських снарядів та одне місце влучання ударного безпілотника. З місця події були вилучені уламки згаданих боєприпасів та залишки безпілотного апарата», – зазначили у пресслужбі.

За результатами проведення слідчих дій, огляду місця події, експертиз і допитів свідків встановлено, що артилерійський обстріл здійснений двома осколково-фугасними артилерійськими снарядами калібру 152 мм та безпілотним баражуючим боєприпасом «Ланцет», що перебуває лише на озброєнні Збройних сил РФ.

За словами генерального прокурора Андрія Костіна, «снаряди 152 мм використовувалися у тандемі з дроном, який має лазерний дальномір-цілевказівник і самостійно виявляє та баражує ціль. Це не лише пояснює знайдені на місці події уламки БПЛА «Ланцет», а й вказує на умисний характер атаки на транспортні засоби та персонал Міжнародного комітету Червоного Хреста».

«Враховуючи сліди пошкоджень навколишніх будівель та автомобілів, а також зафіксовані місця влучань боєприпасів, попередньо визначений напрям прильоту. За даними слідства, вогневі позиції артилерійських підрозділів, ймовірно, розташовувались у районі с. Ягідне Бахмутського району Донецької області -– території, тимчасово захопленої російськими військами», – зазначили в ОГП.

За інформацією ОГП, «на території, з якої здійснений постріл, у веденні бойових дій беруть участь 1065-й артилерійський полк 98-ї повітряно-десантної дивізії та артилерійський підрозділ 200-ї окремої мотострілецької бригади (ОМБСР)».

«Зазначені підрозділи росіян мають на озброєнні артилерійські системи для ведення вогню снарядами калібру 152 мм та ударні безпілотники «Ланцет». Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває», – підсумували у відомстві.