Події

найближчим часом Вашингтон розпочне низку ініціатив, щоб посилити позицію України

найближчим часом Вашингтон розпочне низку ініціатив, щоб посилити позицію України

У Білому домі з нетерпінням чекають від президента України Володимира Зеленського «плану перемоги», і хочуть узгодити стратегічні цілі із Києвом на останні чотири місяці роботи адміністрації Джо Байдена. Про це директор із питань Європи у Раді з нацбезпеки США Майкл Карпентер розповів в інтерв’ю «Голосу Америки».

За його словами, Україна – це топ-пріоритет для Джо Байдена, який хоче бачити перемогу України частиною своєї політичної спадщини.

«Президент Байден абсолютно рішуче налаштований підтримати Україну та поставити її в найсильнішу позицію наприкінці свого терміну перебування на посаді. І він доручив усім нам, хто працює на нього, зрушити небо і землю, щоб переконатися, що ми надаємо усю, особливо військову допомогу, але також допомогу в енергетичній безпеці, допомогу, яка була частиною законопроєкту про додаткове фінансування, який схвалили у квітні – щоби виділити все це якомога швидше. Це його вказівки нам, і ми їх виконуємо», – сказав він.

Читайте також: Зеленський: план перемоги розрахований на «швидкі рішення» партнерів у жовтні-грудні

Водночас у цьому контексті Карпентер каже, що немає оголошень щодо скасування обмежень на використання американської далекобійної зброї для ударів по території Росії. Але він припускає, що це буде темою обговорень під час візиту Зеленського до США.

Карпентер анонсував, що Вашингтон розпочне низку ініціатив, як протягом наступного тижня, так і протягом наступних місяців, щоб посилити позицію України.

Без подробиць він заявив, що США зроблять все можливе, щоб «найближчими тижнями якомога швидше надіслати якомога більше військової допомоги».

Раніше агенція Reuters повідомила, що Сполучені Штати Америки готують пакет військової допомоги Україні на суму 375 мільйонів доларів. Його планують оголосити вже наступного тижня.

Читайте також: «Найголовніше тепер – рішучість його реалізувати»: Зеленський розповів про готовність плану перемоги

Як повідомив напередодні Офіс президента, наступного тижня Володимир Зеленський відвідає Сполучені Штати Америки, де зустрінеться з президентом США Джо Байденом і представить йому план перемоги. Зеленський розраховує обговорити деталі цього плану.