Головне

Кремль використовує угоду з Північною Кореєю для уникнення мобілізації в РФ

Кремль використовує угоду з Північною Кореєю для уникнення мобілізації в РФ

Кремль, ймовірно, використовує нещодавню угоду про всеосяжне стратегічне партнерство між Росією і Північною Кореєю, укладену в червні 2024 року, для того, щоб якомога довше уникати мобілізації в РФ, пише у своєму новому звіті американський Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики звернули увагу на дані українських видань «Суспільне» й «Ліга», які 15 жовтня з посиланням на анонімні джерела у військовій розвідці повідомили, що російська 11-та повітряно-десантна бригада формує «батальйон» чисельністю три тисячі осіб, укомплектований громадянами Північної Кореї (чисельність значно перевищує батальйонну). Джерела в українській розвідці зазначили, що «батальйон», ймовірно, буде залучений до російських оборонних операцій в Курській області РФ.

«ISW не може незалежно підтвердити правдивість цих повідомлень, але російські чиновники не заперечили їх 15 жовтня. Путін подав до російської Держдуми текст російсько-північнокорейської угоди про всеосяжне стратегічне партнерство, яку обидві країни підписали в червні 2024 року, для ратифікації 14 жовтня», – йдеться у звіті.

Речник Кремля Дмитро Пєсков наголосив, що російсько-північнокорейська угода є «однозначною» у положенні про «взаємну оборону і співпрацю у сфері безпеки». «Кремль, ймовірно, використовує положення угоди про «взаємну оборону», щоб забезпечити юридичне обґрунтування для відправлення північнокорейських солдатів у зону бойових дій. ISW нещодавно спостерігав повідомлення про те, що невеликий контингент північнокорейського персоналу діяв поблизу окупованого Донецька», – кажуть аналітики.

Проте, за їхніми словами, окрім юридичного обґрунтування, готовність Кремля укласти угоду про взаємну оборону з Північною Кореєю, що призвело до зобов’язань північнокорейського персоналу брати участь у бойових діях на боці Росії, підкреслює те, що Путін продовжує покладатися на пошук альтернативних шляхів формування збройних сил замість оголошення часткової або загальної мобілізації, зокрема на приховану мобілізацію і формування нових добровольчих формувань.

«Використання північнокорейського персоналу, відповідно до положення про взаємну оборону російсько-північнокорейської угоди, є частиною цих зусиль. Путін, схоже, більш готовий прийняти північнокорейський персонал до російської армії і вдатися до інших нестандартних зусиль із формування сил, ніж закликати до ширшої мобілізації», – кажуть в ISW.

Західні видання повідомляли, що Північна Корея постачає до Росії артилерійські снаряди, які використовують у російсько-українській війні. Крім того, військові інженери з КНДР допомагають військам РФ завдавати ударів по Україні, а в боях на боці Росії беруть участь північнокорейські військові.

Про те, що КНДР «фактично входить у війну», 14 жовтня заявив президент України Володимир Зеленський. Він також сказав, що Північна Корея не просто передає зброю Росії, а фактично відправляє своїх громадян воювати в Україну у російських військах.