Політика

Зеленський 16 жовтня в Раді розповість деталі «плану перемоги»

Зеленський 16 жовтня в Раді розповість деталі «плану перемоги»

Президент України Володимир Зеленський 16 жовтня має окреслити свій «план перемоги» – набір заходів, які, за його словами, переломлять хід війни із Росією на користь Києва – у Верховній Раді.

Минулого тижня Зеленський побував із візитами в європейських країнах, які є найважливішими союзниками України – Великій Британії, Франції, Німеччині й Італії – щоб представити свій план після обговорення його минулого місяця з президентом США Джо Байденом.

Київ очікував відповіді на план від своїх союзників під час зустрічі групи «Рамштайн», куди входять близько 50 партнерів України, запланованої на минулий тиждень у Німеччині, але зустріч була відкладена після того, як Байден скасував свою поїздку через ураган у США.

Про деталі плану відомо небагато, але вважається, що він включає членство України в НАТО, отримання дозволу від союзників завдавати ударів глибше в Росії з використанням західних систем далекобійної зброї, отримання додаткових військових ресурсів від союзників для зміцнення протиповітряної оборони України і посилення санкцій проти Москви.

На скільки план буде розкритий Зеленським під час виступу в Раді, невідомо.

Радник президента Михайло Подоляк 15 жовтня заявив, що Зеленський не буде розкривати депутатам усі деталі плану, а додатки до документу залишаться нерозкритими.

Презентація плану Зеленського відбудеться в той момент, коли Росія продовжує чинити тиск на українські міста й інфраструктуру, а російські війська просуваються на сході до важливого логістичного центру – Покровська.

Напередодні президент Європейської ради Шарль Мішель запросив президента України Володимира Зеленського відвідати саміт Європейської ради 17 жовтня, щоб підвести підсумки останніх подій у війні Росії проти України і представити свій план перемоги. Як повідомила кореспондентка Радіо Свобода у Брюсселі, Зеленський буде присутній особисто.