Події

українські підрозділи здійснили перегрупування «на більш вигідні позиції» на Куп’янському напрямку

українські підрозділи здійснили перегрупування «на більш вигідні позиції» на Куп’янському напрямку

Генеральний штаб Збройних сил України повідомив, що на Куп’янському напрямку українські підрозділи «в результаті інтенсивного вогневого впливу противника» здійснили перегрупування «на більш вигідні позиції». Про це йдеться у зведенні Генштабу станом на 23:00 15 травня.

За повідомленням, на цьому напрямку українські підрозділи відбили 20 атак російських військ, бойові дії ще тривають на напрямках Кислівка – Іванівка, Котлярівка – Піщане, Куземівка – Стельмахівка, Ковалівка – Новоєгорівка.

Загалом від початку доби, за даними Генштабу, відбулося 140 бойових зіткнень. «Суттєвих змін в обстановці, змін у стані та положенні наших військ не відбулося», – кажуть у командуванні.

Читайте також: Росія кидає танки на Вовчанськ, ідуть вуличні бої: чи вистачить Кремлю сил на північ і Донбас одночасно?

Як повідомили в командуванні, бої також ще тривають на Харківському, Сіверському, Краматорському, Покровському, Курахівському напрямках.

Раніше сьогодні президент Володимир Зеленський заявив, що на Харківщині у Вовчанську тривають захисні дії Збройних сил України, вдень 15 травня підрозділам ЗСУ вдалося частково стабілізувати ситуацію.

Він також зазначив, що на Покровському і Куп’янському напрямках на Харківщині війська РФ намагаються відтягнути сили ЗСУ та зробити менш концентрованою бойову роботу українських сил.

Читайте також: Недооцінений фронт: чим загрожує прорив РФ під Сіверськом. Коротко пояснюємо

В американському Інституті вивчення війни (ISW) зазначають, що темпи російських наступальних операцій на півночі Харківської області, схоже, сповільнилися за останні 24 години, і характер наступальної активності в цьому районі відповідає оцінці, що російські війська надають перевагу створенню «буферної зони» в районі міжнародного кордону, а не більш глибокому проникненню на територію Харківської області.

Російські сили зранку 10 травня розпочали наступальні дії в Харківській області уздовж українсько-російського кордону. Їм вдалося захопити кілька сіл, нині тривають бої за Вовчанськ, місто з довоєнним населенням майже 17 тисяч людей.

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Литвиненко заявив, що на кордоні з Харківською областю Росія зосередила близько 50 тисяч солдатів, у наступі наразі беруть участь понад 30 тисяч російських солдатів. Але, за його словами, загрози штурму міста Харкова поки немає.