Події

Україна почала переговори з Люксембургом щодо безпекової угоди

Україна почала переговори з Люксембургом щодо безпекової угоди

Україна та Люксембург розпочали двосторонні переговори щодо укладення угоди щодо співробітництва у сфері безпеки, повідомляє пресслужба Офісу президента.

«Про початок роботи над документом домовилися президент Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Люксембургу Люк Фріден під час телефонної розмови напередодні», – йдеться в повідомленні.

Як зазначається на сайті президента, українську переговорну делегацію очолює керівник Офісу глави держави Андрій Єрмак. Сьогоднішній раунд перемовин провів заступник очільника Офісу Президента Ігор Жовква.

«Ми вдячні Люксембургу за незмінну підтримку та прояв лідерства, зокрема в таких питаннях, як співголовування в ІТ-коаліції, військова допомога, підтримка членства України в ЄС і НАТО. Переконаний, усе це буде відображено в нашій безпековій угоді», – наголосив Жовква.

За інформацією пресслужби, сторони опрацювали текст проєкту угоди, обговорили зміст окремих положень та узгодили подальші кроки. Вже за результатами першого раунду вони відзначили суттєвий прогрес на шляху до підписання документа.

Наприкінці квітня голова Офісу президента України Андрій Єрмак провів третій раунд переговорів зі США щодо угоди про гарантії безпеки для України. Сторони, зокрема, «відзначили значний прогрес», повідомляє пресслужба ОП.

Сім безпекових угод у межах декларації про підтримку України, ухваленої у Вільнюсі в липні 2023 року країнами «Групи семи», уже підписали з Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією і Нідерландами.