Головне

Понад 53,5 тисячі військових РФ загинули в Україні – дані журналістів за відкритими джерелами

Понад 53,5 тисячі військових РФ загинули в Україні – дані журналістів за відкритими джерелами

Число російських військових, які загинули на війні з Україною, склало щонайменше 53 586 осіб. Про це йдеться у новому звіті російської служби Бі-Бі-Сі та «Медіазони» за підтримки волонтерів.

Втрати російської армії у травні 2024 року знову стали зростати, це може бути повʼязане з початком наступу у Харківській області. За минулі два тижні загинула 1431 особа, що вище за показники цього періоду 2022 і 2023 року.

Близько 20% загиблих складають увʼязнені, 14% – добровольці, 12% – мобілізовані. Зазначається зростання кількості загиблих серед добровольців, завдяки яким Міноборони переважно поповнює особовий склад: від жовтня кількість загиблих добровольців не опускається нижче 75 на тиждень, інколи перевищує 100.

За абсолютним числом загиблих лідирують Краснодарський край (2022), Башкортостан (1953) і Свердловська область (1802).

Журналісти відстежують втрати за відкритими джерелами: повідомленнями у ЗМІ, некрологами від місцевої влади та родичів. Реальні втрати можуть бути набагато вищими.

Україна та Росія вкрай рідко публікують офіційні дані про свої втрати.

Президент України Володимир Зеленський на пресконференції 25 лютого вперше розкрив втрати української армії у війні із Росією. За його словами, загинула 31 тисяча українських військових.

Колишній міністр оборони Росії Сергій Шойгу в грудні заявляв, що українська армія втратила 383 тисячі людей убитими та пораненими. Сама Москва не розкриває своїх втрат у війні.

За оцінками Генерального штабу ЗСУ, втрати військ РФ із початку війни наближаються до пів мільйона осіб.

Сторони військових конфліктів схильні применшувати свої втрати та перебільшувати втрати противника.